Valmistautuminen kilpailuun

Lift me upin ensimmäiset omat kilpailut ovat vajaan kahden viikon päästä ja mukana on monia kahvakuulakisoissa ensimmäistä kertaa kisaavia. Alla muutama vinkki, miten valmistautua omaan suoritukseen.

Treeni

Viimeisellä viikolla ennen kisoja ei enää treenata kovaa. Työ on tehty ennen sitä ja viime hetken harjoittelulla ei voi saavuttaa mitään, korkeintaan haittaa. Voit tehdä 1-2 fiilistelytreeniä kuulalla, mutta älä jumiuta paikkoja tai revi käsien nahkaa. Liikkuvuusharjoittelu ja rullailu tekee hyvää, kuten aina.

Syömiset

Kymmenen minuutin suoritus ei vaadi hiilaritankkauksia tai muuta erityistä. Muista juoda vettä ja syö riittävästi ennen kisaa. Älä syö tukevasti tai juo liian lähellä kisasuoritusta, pieni näläntunne on parempi kuin hölskyvä vatsa. Suklaa ja pähkinät ovat omia suosikkeja, kun jännitykseltä ei meinaa saada muuta alas.

Nostovaatteet

Kisa-asussa polvet ja kyynärpäät pitää olla näkyvillä, lisäksi rannesuojien pituudesta ja painonnostovyön käytöstä on sääntönsä. Muista pakata kisakassiin myös nostokengät.

Tekniikka

Tee kisoissa huolellisia toistoja, joista voit olla ylpeä jälkeenpäin. Älä testaa, mikä ”menee läpi” tuomareilta. Kertaa säännöt ennen kisaa. Jos jokin asia mietityttää, kannattaa kysyä sitä päätuomarilta ennen nostoasi. Pyydä jotakuta videoimaan kisasuorituksesi, se on arvokasta oppimateriaalia tulevia kisojasi ja treenejäsi ajatellen.

Pace

Pyri tekemään aina täysi 10 minuuttia, yleensä se tarkoittaa parempaa tulosta kuin nopeammalla tahdilla tehty 6-8 minuuttia. Pidä jokaisella minuutilla tasainen tahti, vaikka se tuntuisi alussa naurettavan rauhalliselta. Jos vielä 3 min 30 s jälkeen tuntuu, että on reservejä, voit kiihdyttää tahtia kädenvaihtoon saakka. Päätä pace ennen kisaa viimeisten treenien perusteella ja pysy suunnitelmassasi. Arvioi pace mieluummin alakanttiin ja kiihdytä lopussa.

Lämmittely

Mene lämmittelyalueelle noin puoli tuntia ennen eräsi alkua ja tee samanlainen lämmittely kuin treeneissäkin. Älä väsytä itseäsi. Pyörittele nivelet, tee kevyellä kuulalla joitakin heilautuksia, työntöjä ja tempauksia. Mankkaa kuulan kahva valmiiksi niin hyvissä ajoin kuin mahdollista. Opettele tekemään se nopeasti, joskus ylimääräisiä kuulia ei ole ja mankkaus hoidetaan erien välissä.

Noston aikana

Keskity suoritukseesi, ole niin rentona kuin mahdollista, hengitä, pidä etukäteen päätetty pace, tee toisto kerrallaan huolella ja karista pois ajatukset, ettet muka jaksa tai pysty. Osaat tämän ja olet paras! Nauti kannustuksesta ja kisatilanteesta, olet jo voittanut itsesi!

Kuva: Max Käär

Kuva: Max Käär

Lift me upin joulutempaus 15.12. klo 14 Väinö Lestelä Performance Training -salilla, tervetuloa katsomaan ja kannustamaan kisaajia!

1 thought on “Valmistautuminen kilpailuun

  1. Päivitysilmoitus: Millainen on kahvakuulaurheilijan kisaa edeltävien viikkojen treeni? | Lift Me Up ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s