Parhaat vinkit palautumiseen

Joulukalenteri-sarjamme jatkuu tärkeällä aiheella, lepo ja palautuminen. Treeni auttaa jaksamaan muun elämän hektisyyttä, mutta treenata voi vain sen verran mistä pystyy palautumaan. Muutamalla yksinkertaisella vinkillä voit parantaa jaksamistasi.

Levon huomioiminen harjoittelussa

Harjoittelu on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on muistaa lepo, jotta kehitystä tapahtuu. Moni tuntuu oireilevan tähän aikaan vuodesta flunssan muodossa. Jos mutkia vedetään reilusti suoriksi, tämä voi olla yksi mahdollinen signaali siitä, että treenin ja elämän kuormitus on noussut liian isoksi. Myös loukkaantumisten riski nousee, jos keho viedään jatkuvasti äärirajoille ilman lepojaksoja.

Tässä muutamia vinkkejä, joilla huomioit levon harjoittelussa.

 1. Suunnittele harjoituksesi edes viikkotasolla etukäteen ja kirjaa tekemäsi harjoitukset treenipäiväkirjaan. Näin sinun on helpompi havaita, jos kuormitus nousee liian suureksi.
 2. Viikon harjoitukset tulee suunnitella ja ne tulee myös toteuttaa eri intensiteetillä. Esim. tiistaina keskikova, perjantaina kevyt ja sunnuntaina kova. Harjoittelun tulee myös olla monipuolista ja vaihtelevaa.
 3. Huomio allostaattiinen kuorma eli muu elämä ja ympäristö. Stressi nostaa kokonaiskuorman helposti liian isoksi. Jos on hankala pomo, kiukuttelevat lapset, pankkitili punaisella ja uni katkonaista tai sitä on liian vähän, tähän yhtälöön on vaikea sovittaa treeniä ilman, että kokonaiskuorma nousee liian suureksi.
 4. Pidä lepoviikko! Välillä on hyvä vaan olla. Tällä ei nyt tarkoiteta sitä viikkoa kun kipristelee flunssan kourissa tai painaa hulluna duunia toisaalla. Lepoviikko voi hyvin kuitenkin sisältää palauttavaa liikuskelua esim. kävelyä tai kehonhuoltoa.

10313209_882414601826655_2104912287713177160_n

Kuva: Max Käär

Rentoutumisharjoitus

Jos treeniä aloittaessa on rauhaton olo ja päässä pyörii kaikkea maan ja taivaan väliltä, kokeile seuraavaa.

 1. Etsi rauhallinen paikka. Voit istua autossa tai kuntosalin nurkassa, kunhan rauhoitat hetken vain itsellesi.
 2. Sulje silmäsi. Hengitä syvään ja rauhallisesti ja pyri rentouttamaan lihakset sekä tuntemaan koko keho. Pyri keskittämään huomiosi hengitykseen. Aisti miltä ja missä hengitys tuntuu.
 3. Anna mieleen hiipivien ajatusten tulla, mutta älä tartu niihin. Palauta huomiosi takaisin hengitykseen. Jatka joitakin minuutteja tai niin pitkään, kunnes apinamieli on kesyyntynyt.

Tämä kannattaa ehdottomasti ottaa tavaksi ennen harjoituksia ja kilpailuja. Muistakaa, että vain sopivan rentoutunut keho ja mieli pystyy optimaaliseen suoritukseen.

12314606_874107812657334_7249675053491461128_o

Kuva: Max Käär

Palauttava avantouinti

Avantoon pulahtaminen on vanha luonnonparannusmenetelmä ja oiva itsehoitokeino treenin kangistamalle kropalle. Fyysisten vaikutusten lisäksi hyvässä seurassa vietetty hetki rentouttaa mieltä.

Kuusijärveltä löytyy pääkaupunkiseudun ehkä suosituin avanto sekä uusittu sauna. Paikalle pääsee kätevästi myös vaikka bussilla. Liftarit ovat perinteisesti kuluttaneet saunanlauteita Kuusijärvellä läpi talvikauden. Liity joukkoon mukaan!

Uni!

Säännöllinen ja riittävä uni on välttämätön treenistä ja elämästä toipumiseen. Uniongelmat ovat harmillisen yleisiä ja suureen osaan ongelmista syypää on stressi. Erinomaisia vinkkejä parempaan uneen sisältää tämä kiropraktikko Kristian Ekströmin kirjoitus ”Miten stressi vaikuttaa uneen ja sen tehoon?”.

Kolme vinkkiä stressin selättämiseen

Lift me upin helpot vinkit liian korkeiden kierrosten laskemiseen ja stressin hallintaan ovat seuraavat:

 1. Hengitä!
  Tee 5 min hengitysharjoitus pari kertaa päivän aikana. Hengitä nenän kautta neljään laskien sisään ja kahdeksaan laskien ulos.
 2. Mene metsään!
  Metsässä kävely rentouttaa tutkimusten mukaan mieltä ja kehoa. Jo viiden minuutin kävelyllä on suotuisia vaikutuksia.
 3. Anna luurien ja tablettien (ja aivojen) levätä!
  Etenkin ennen nukkumaanmenoa kännykän ja tietokoneiden näpyttelyn ja tuijottamisen tiedetään vaikuttavan epäsuotuisasti uneen. Laita siis älylaitteet levolle jo 1-2 h ennen nukkumatin tuloa!

12316196_878464898888292_4482673124124927558_n

Rentouttavia hetkiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s