Kahvakuulaurheilu

Kahvakuulaurheilu on laji, joka vaatii kestävyyttä, voimaa ja sisua. Perusajatus on, että kuulaa nostetaan pään yläpuolelle suorille käsille mahdollisimman monta kertaa tietyssä ajassa (tavallisimmin 10 minuuttia). Kisoissa vain tuomarin hyväksymät toistot lasketaan. Suomenmestaruuskilpailuissa kilpaillaan long cyclessa eli rinnalleveto-työnnössä sekä biathlonissa. Biathlonissa tehdään kaksi suoritusta: työntö ja tempaus.

Kansainvälisissä kisoissa miehet nostavat biathlonin tai long cyclen. Naiset kisaavat kansainvälisesti yleensä vain tempauksessa.

Pienemmissä kilpailuissa eli ns. salikisoissa voidaan tehdä esimerkiksi pelkkä työntö tai tempaus.

Työntö

Työntö lähtee räkkiasennosta, jossa kuula on rinnalla. Kuula nostetaan ylös siten, että tehdään allemeno. Kädet suoristuvat ennen jalkoja. Miehet nostavat kahta kuulaa. Naiset ovat aiemmin nostaneet yhtä kuulaa, mutta nykyään myös monet naiset suosivat kahden kuulan työntöä. SM-kilpailuissa naiset työntävät yhtä kuulaa.

Tempaus

Tempauksessa kuula nostetaan yhdellä liikkeellä alhaalta jalkojen välistä suoralle kädelle ylös. Tempaus tehdään aina yhdellä kuulalla.

Long cycle (rinnalleveto-työntö)

Long cycle eli LC koostuu rinnallevedosta (rive) ja työnnöstä. Kuula nostetaan heilautuksella ala-asennosta jalkojen välistä  rinnalle, minkä jälkeen se pysäytetään työnnön alkuasentoon eli räkkiin. Tämän jälkeen tehdään työntö. Kuula lasketaan rinnan kautta taas alas ja tehdään liike uudelleen.

Erilaiset muut kilpailumuodot

Perinteisten 10 minuutin kilpailusuoritusten lisäksi järjestetään maratonkilpailuja. Puolimaratonissa suoritus kestää 30 minuuttia, maratonissa tunnin. Kättä saa vaihtaa niin usein, kuin haluaa. Lisäksi on olemassa ns. strongsport-kilpailuja, joissa käytetään raskaampia kuulia, mutta aika on lyhyempi.