Kahvakuulan valinnasta

Moni on varmaan huomannut, että mitä ihmeellisemmän muotoista möykkyä myydään kuulana. Liftarit suosittelevat ottamaan järjen käteen viimeistään siinä vaiheessa kun kaupataan esinettä, joka ei edes etäisesti muistuta palloa.

Kahvakuulalla nostaminen ei ole vaikeaa mutta välineen pitää olla oikea. Kuten missä tahansa muussa liikunnassa, väärällä välineellä aiheuttaa helposti ylimääräistä harmia itselleen. Ja koska kuulalla nostamisessa on muutamia teknisesti oleellisia asioita niin ei kannata vesittää juuri oppimaansa ns. markettikuulalla.

Kannattaa sijoittaa 60-100 euron verran kilpailumalliseen kahvakuulaan. Ostos on maksanut itsensä takaisin jo viikon treenin jälkeen kun ranteet eivät ole vääntymisestä vihoissaan ja harjoittelu tuntuu mielekkäältä. Suomessa on muutama valmistaja, joilta löytyy kuulia niin nettikaupasta kuin muutamista urheilutarvikeliikkeistäkin. Ja kuulasta pääsee aina helposti myymällä eroon jos se jää kevyeksi tai homma ei muuten vaan huvita.

Image

Seuran treeneissä pääset kokeneen nostajan kanssa tarkistamaan kuulan asentoa kädessä. Varsinkin jos olet aloittelija niin tämä on todella tärkeää, jotta pitkät sarjat ovat kehittymisen myötä mahdollisia tehdä. Kisakuula on suunniteltu aikanaan niin, että iso pallo jakaa painon tasaisesti kyynärvarren päälle ja kahvaan mahtuu käsi ilman, että se kääntyy väkisin huonoon asentoon. Jos pallo on liian pieni niin se painaa ikävästi ranneluihin, lisäksi kolmiomallinen kahva on joko kamalan suuri tai todella pieni. Kun sarjat alkavat sujumaan niin maalatuissa pinnoissa on se ongelma, että niihin ei tartu magnesium. Kahvaa ei ole tarkoitus puristaa mutta näissä kahvoissa niin joutuu tekemään ja tästä on seurauksena tekniikkaongelmia.

Voiko muilla kuin kisamallisilla kuulilla nostaa? Toki voi. Nostaja tosin vaihtaa kuulan hyvin pian parempaan kun huomaa eron. Heilautuksissa ei ole niin merkitystä kuulalla ja kahvalla. Silloin ei haittaa sekään jos kuulassa lukee Emäntä tai Isäntä.

Kuulan paino selviää viimeistään sitten kun tekniikka on katsottu kohdalleen. Oikealla tekniikalla saa nostettua painavampaa kuulaa turvallisesti. Yleensä naiset väheksyvät tässä asiassa itseään ja miehet yliarvostavat. On kuitenkin tarkoitus, että harjoittelu tuntuu ja kehitystä tapahtuu. Silloin 8-16 kiloinen kuula on molemmille sukupuolille passeli aloituspaino. Yleensä 8 kiloiset jäävät ovistoppareiksi kuten tällä tytöllä taisi käydä jo muutama ikävuosi sitten.

http://www.youtube.com/watch?v=_Fw8eLM1aaE

Tervetuloa tutustumaan harjoituksissamme käytettäviin kahvakuuliin ennen oman ison päätöksen tekemistä.

Jätä kommentti